Biblická knižnica » Myšlienky Milovaným:        Najnovšie | Tématicky | Modlitby | Vyznanie viery | Svedectvá | Z piesní | Evanjeliový apel | Autori | Vybraná
2017 - január
Je lepšie ísť sužovaný do neba než veselý do pekla.
Richard Sibbes (1577-1635)
* * *
2016 - december
Tí, ktorí sa dobre modlia, dobre pracujú. Tí, ktorí sa najviac modlia, dosahujú najväčšie výsledky.
* * *
Môj najdrahší a najmilovanejší manžel, ani neviem vyjadriť svoju lásku k tebe, ako by som túžila, v týchto chabých a bezduchých riadkoch, ale zo srdca ti želám, aby si mohol vidieť moje srdce, ako opravdivá a verná som ti, ako veľmi túžim byť vždy s tebou, aby som mala sladkú potechu z tvojej prítomnosti, pomoc od teba v tých duchovných a časných povinnostiach, na ktoré sa nehodím, aby som ich bez teba vykonávala. To mi spôsobuje vidieť, aká som bez teba núdzna, a želám si byť s tebou. Avšak želám si, aby sme mohli byť vo všetkých našich cestách vedení Bohom, ktorý je schopný upriamiť nás k tomu najlepšiemu, a takto budem trpezlivo čakať na Neho, ktorý je pre mňa vo všetkom dostatočný.
Margaret Tyndal Winthrop (1591-1647)
puritánka, manželka Johna Winthropa, guvernéra kolónie Massachusetts – výňatok z jej listu manželovi
* * *
Čo srdce najviac miluje, to myseľ najviac študuje.
Richard Sibbes (1577-1635)
* * *
Akýkoľvek človek spolu s Bohom má vždycky väčšinu.
John Knox (1513-1572)
* * *
Hriech nie je tak sladký, keď sa pácha, ako je trpký, keď prichádza zaň účet.
Richard Sibbes (1577-1635)
* * *
Žena je ustanovená pre muža ako maličké mesto Coár, útočištné mesto, kde utečie vo všetkých svojich ťažkostiach. Až na pokoj svedomia niet takého pokoja, ktorý by sa dal porovnať s jej pokojom.
John Dod (1549–1645)
* * *
Návšteva cirkevného zboru je životne dôležitá pre učeníka práve tak ako transfúzia (...) krvi pre chorého človeka.
Dwight L. Moody (1837-1899)
* * *
Nech sa manželka správa k mužovi tak, aby pokladal za radosť vracať sa domov. A nech manžel sa správa k manželke tak, aby jej bolo ľúto, keď ho vidí odchádzať z domu.
Martin Luther (1483-1546)
* * *
2016 - november
Niet ničoho nežnejšieho na zemi ako ženské srdce, keď sa stane príbytkom zbožnosti.
Martin Luther (1483-1546)
* * *
Koreňom všetkej stálosti je vydanie sa Bohu.
Alexander MacLaren (1826-1910)
* * *
Postupný rast v milosti, rast v poznaní, rast vo viere, rast v láske, rast vo svätosti, rast v pokore, rast v duchovnom zmýšľaní – všetko toto vidím jasne učené a nabádané v Písme a jasne ukázané na príkladoch mnohých Božích svätých. Ale náhle, okamžité preskočenie od obrátenia k posväteniu nikde v Biblii nevidíme.
J. C. Ryle (1816-1900)
* * *
Hlbiny našich bied nikdy nemôžu klesnúť pod hlbiny Božej milosti.
Richard Sibbes (1577-1635)
* * *
Vyvaruj sa záhaľky a vyplň všetky medzery svojho času úplným a užitočným zamestnaním sa; pretože žiadosť sa ľahučko vplazí do tých prázdnych miest, kde duša nie je zamestnaná a telo si hovie; pretože žiadna pohodlná, zdraviu sa tešiaca, záhaľčivá osoba neostala cudná, ak mohla byť pokúšaná; avšak zo všetkých zamestnaní sa je telesná práca najviac užitočná a najprospešnejšia pre odohnanie diabla.
Jeremy Taylor (1613-1667)
* * *
Čokoľvek Boh odoberie svojim deťom, im buď nahrádza s ďaleko lepšou priazňou, alebo im dáva silu to niesť.
Richard Sibbes (1577-1635)
* * *
Skutky nespravia srdce dobrým, ale dobré srdce spraví skutky dobrými.
Stephen Charnock (1628–1680)
* * *
[Pane], daruj mi, aby som sa nemusel modliť len ústami; pomôž mi, kiež sa smiem modliť z hĺbok môjho srdca.
Martin Luther (1483-1546)
* * *
Knihy, ktoré boli napísané pred viac ako 200 rokmi starými puritánmi, nám dali v jednom riadku viacej porozumenia ako jedna strana našich moderných kníh; a viac porozumenia na jednej strane ako celý zväzok našej modernej teológie.
Charles H. Spurgeon (1834-1892)
Sermon on Heb 11,6 #107
* * *
Je milosťou mať verného priateľa, ktorý ťa cele miluje, ktorému môžeš otvoriť svoju myseľ a hovoriť o svojich záležitostiach. A je to milosť mať tak blízkeho priateľa, že je pomocníkom tvojej duši a roznecuje v tebe milosť Božiu.
Richard Baxter (1615-1691)
* * *
Dakedy som si myslel, že učenie o vyvolení bolo dôvodom, prečo sa nepotrebujeme modliť, a obávam sa, že sú mnohí, ktorí stroskotajú na tejto skale, ktorí si myslia, že nemá zmysel sa modliť, keďže veci budú, ako majú byť, ale teraz rozumiem, že učenie o vyvolení je najväčšie povzbudenie, nie odradenie modliť sa. Ten, ktorý nariadil, že niekto má byť napokon spasený, predsa tiež nariadil, že to bude cestou modlitby. Práve tak, ako nariadil, že ak máme vlastniť veci tohto života, tak potom to bude cestou pracovitosti. A tak, ako si nikdy nemyslime, že máme byť záhaľčiví v bežných veciach povinností života, lebo Boh nariadil, že budeme vlastniť dobré tohto sveta, práve tak nemáme byť leniví v záležitostiach našich duší, pretože naše konečné miesto bolo nariadené.
Andrew Fuller (1754-1815)
* * *
Nemôžeme Boha pochopiť viac, ako sa sám podujme znížiť sa našim štandardom chápania.
John Calvin (1509-1564)
* * *
2016 - október
A nepostačuje veriť [keď ide o spasenie], že Boh je [hoc] dôveryhodný [napr. Rím. 3:3], ktorý nemôže podviesť ani klamať [Tít. 1:2], pokiaľ nedržíte bez pochybovania, že čokoľvek vychádza od Neho, je posvätná a neodvolateľná pravda.
John Calvin (1509-1564)
Institutes of the Christian Religion, III:2:6, p.548
* * *
Tá ťažšia časť kríža leží vždy na Jeho pleciach. Ak nám prikazuje niesť bremeno, On ho nesie tiež.
Charles H. Spurgeon (1834-1892)
* * *
On [Kristus] ťa miluje viac, ako ty miluješ Jeho, a miloval ťa predtým, ako si Ho ty miloval.
Bernard of Clairvaux (1090-1153)
* * *